marți, 31 iulie 2012

Despre pelerinaj

      


Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Calatorind cu Dumnezeu


-         Intelesul si folosul pelerinajului –




  Un om deosebit mi-a daruit, cu ocazia unui recent pelerinaj, o carte. O carte cu inteles adanc pentru fiecare dintre noi. De aceea am considerat ca fac bine oferindu-va pasaje din continutul acesteia. Asadar…


Pelerinajul religios este o constanta a umanitatii. El are motivatii multiple si
semnificatii spirituale profunde cand este trait intens si inteles corect. Pelerinii sunt oameni care doresc sa viziteze si sa venereze locurile sfinte biblice, mormintele martirilor, moastele sfintilor, icoane facatoare de minuni sau locuri unde traiesc duhovnici smeriti.

A)  Principalele motive ale pelerinajului sunt urmatoarele :
1)    Pelerinajul este un memorial-vizual al locurilor unde s-a aratat in lume iubirea si lucrarea minunata a lui Dumnezeu pentru oameni si prin oameni.
2)     Pelerinajul se face pentru a intensifica rugaciunea si viata spirituala in general.
3)    Pelerinajul este adesea un act spiritual de multumire adusa lui Dumnezeu, pentru binefacerile primite de la El.
4)    Pelerinajul cuprinde si un act de pocainta pentru pacate, fiind completat cu marturisirea pacatelor si cu rugaciuni de iertare pentru mantuirea sufletului.
5)    Pelerinajul poate  fi motivat si de o dorinta puternica de a primi ajutorul lui Dumnezeu spre a realiza o lucrare importanta sau a primi vindecarea de o boala trupeasca sau sufleteasca.
B)   Semnificatiile spirituale profunde ale pelerinajului arata in acelasi timp folosul sau spiritual atat pentru viata personala a pelerinului, cat si pentru viata Bisericii in general.
1)    Pelerinajul – cautare si experienta a sensului sacru al existentei.
     In pelerinaj, Dumnezeu si omul se cauta si se intalnesc in mod spontan si misterios – experienta lui Avraam a devenit o icoana spirituala a pelerinajului.
2)    Pelerinajul  - innoire si imbogatire a vietii spirituale.
    La locurile de pelerinaj vin oameni diferiti, din regiuni sau tari diferite. Motivatiile si dorintele lor sunt diferite. Varstele, starea sociala, gradul de cultura, intensitatea credintei, sensibilitatea spirituala – toate sunt diferite. Aceasta diversitate adunata laolalta se vede mai ales la pelerinajele legate de hramul locurilor sfinte sau sarbatorile sfintilor ocrotitori sau patroni spirituali ai acestor locuri.
3)    Pelerinajul – eveniment misionar.
      Pacea si bucuria, lumina si sfintenia adunate in inimi prin pelerinaj la locurile sfinte sau in momentele sfinte ale celebrarii liturgice sunt duse de pelerini in casele lor, in societate. Astfel, pelerinii, purtatori si martori ai Duhului lui Hristos in lume, devin misionari fara sa fi pretins aceasta.


Cateva consideratii personale

     
   Sunt in al treilea an de cand particip la pelerinajele Patriarhiei Romane. Am optat pentru aceasta institutie si nu mi-a parut rau. Obiective bine alese, la preturi accesibile, cu oameni (mi-este greu sa le spun angajati), fie ghizi fie soferi, care m-au indrumat, informat, ocrotit.
   Cu ocazia pelerinajelor efectuate la sfarsit de iulie (unul la Braila, celalalt la manastiri din jurul Capitalei) am intalnit insa un om special. Prin solicitudine, prin atentia acordata fiecaruia dintre participanti, prin aleasa blandete sufleteasca, prin dorinta de a ne face sa simtim cu adevarat semnificatia pelerinajului. Acest om cu totul si cu totul deosebit se numeste Razvan Andrei Gae - si, dupa parerea mea, in ceea ce intreprinde (ca ghid) si poate nu numai, are har.
    Si as mai vrea sa fac o subliniere. Impreuna cu un alt om de toata isprava, George Jurcovan, soferul microbuzului, alcatuiesc o echipa formidabila. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu