marți, 7 august 2012

The Dream of Java



Muzeul National Brukenthal


         Dragana Mladenovic


Sibiu


2 - 24 august 2012


         Locul desfasurarii: Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal
         Curatori: Alexandru Sonoc si Anca Mihulet
         Expozitie realizata in colaborare cu Ambasada Indoneziei in Romania


expo


           Detalii oferite de catre curatori:

     Wayang kain este numele picturii dezvoltate în provincia Java Centrală, pe baza istoriilor epice Mahabharata, Ramayana, şi a istoriilor locale din provincia Java.
     Pictura Wayang kain s-a dezvoltat pornind de la Wayang kulit (o păpuşă rorundă, plată folosită în show-urile de teatru, cu aparenţă de dantelă) care vorbeşte despre populaţia javaneză, despre principiile lor, despre religie, şi semnificaţii mistifice.
     Arta Wayang reprezintă o cumulare de expresii estetice şi aduce împreună o multitudine de forme şi ornamente, a căror prezenţă sau absenţă pare a rezolva un mister sau a rafina o atmosferă profundă.
    În pictura Wayang, caracteristicele umane nu sunt prezentate într-un mod naturalist, accentul căzând pe exprimarea subiectivă a emoţiilor artistului vis-a-vis de viaţa zilnică, de adevărurile universale şi de calităţile divine.
    Dragana Mladenovic percepe procesul picturii Wayang ca pe o nouă abordare a abstracţiunii, animaţiei şi a benzii desenate, în contextul cărora personajele au destul spaţiu pentru gesturi ample şi detalii, iar culorile devin reflexia pură a luminii şi inspiraţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu