marți, 28 august 2012

Patrimoniu de arhitectura



moNUmente UITATE (7)


Castelul Mocioni, Bulci, judetul Arad




 Familia Mocioni a avut mai multe proprietati in Banat iar a doua ca marime se afla la Bulci - comuna Bata, judetul Arad, la numai cativa kilometri de Capalnas.


Amplasat într-un parc imens, pe malul Muresului, castelul Mocioni este una dintre cele mai impozante construcții de acest fel. Pe două dintre fațadele clădirii se află terase cu blazoanele familiei sculptate în relief care au supraviețuit distrugerilor de după al doilea război mondial. Corpul central are o frumoasă sală de arme, cu un splendid șemineu, iar în parc se afla o seră. Lânga castel, Antoniu Mocioni de Foen a zidit o biserică și o școală pentru copii din sat.




Domeniul Bulci a fost cumpărat în 1858 de catre Antoniu Mocioni de Foen de la baronul Fechtig-Fechtenberg, cel care zidise si castelul. Domeniul și castelul au fost moștenite de Zeno (1842-1905), plătindu-i în schimb fratelui său Victor - care și-a petrecut viața în strainatate - o rentă anuală de 10 000 florini aur.



În timpul ultimilor doi proprietari - Antoniu și fiul său adoptiv Ionel Mocioni-Stârcea - castelul din Bulci a cunoscut o viață intensă, aici venind adesea la vânătoare regele Carol al II-lea, al cărui maestru de vânătoare era Antoniu. 


Castelul Mocioni, Bulci12

După 1940, au fost amenajate camere speciale pentru regina mamă Elena și regele Mihai I, care în 1943, prin intermediul lui Ionel Mocioni-Stârcea, va achiziționa castelul contelui Huniady de la Savârsin, aflat în apropierea domeniilor Mocioneștilor.






Castelul Mocioni, Bulci6


Castelul de la Bulci a fost naționalizat și transformat în 1949 în sediu al G.A.S. din localitate. Ulterior, aici a fost amenajat un preventoriu TBC.


Castelul Mocioni, Bulci2


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu