luni, 10 septembrie 2012

Sweet Nightmare



Arta plastică contemporană românească


Roman Tolici


H'art Gallery's, București


13 septembrie - 9 octombrie 2012 





   "Întîlnirea mea cu lucrările din seria Coşmaruri dulci s-a produs în atelierul lui Roman într-o după-amiază călduroasă de vară. Era vorba de unsprezece mici lucrări ce rupeau cu stilistica realistă a picturii din ultima perioadă a artistului. Reacţia mea a fost una de fascinaţie şi perplexitate ca în urma unui vis nocturn captivant care te excită dar te şi sperie în acelaşi timp. Discuţiile nu au întîrziat să apară, Roman mărturisind că seria Coşmaruri dulci este un experiment mental în care a urm
ărit să picteze doar din minte, mai precis să acceseze acele amintiri / vise şi obsesii fundamentale ce i-au populat existenţa. ” - Dan Popescu.
  "Dacă ne facem fiecare o investigaţie personală vom identifica foarte puţine momente ce ne-au configurat arhitectura vieţii. Paradoxal, cu cât mai intim sunt legate de istoria personală, cu cât mai sinceră e anamneza, cu atât mai direct comunică sufletelor celorlalți și cu atât mai mult pot deveni poveşti universale. Roman identifică unsprezece asemenea imagini. Totul este esenţializat la maximum, lucrările se adresează imaginarului magic al copilăriei sufletului. ”
   "Dintotdeauna am crezut că un artist valoros reuşeşte să dea formă universală unui subiect personal. Seria de faţă poate fi citită exact aşa: un grafic al obsesiilor unei vieţi ce se transformă alchimic într-un itinerar generic al trecerii de la copilărie la maturitate, de la particular la universal. ” 
                                       Loc: strada C.A. Rosetti, nr. 25









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu