miercuri, 26 septembrie 2012

Recital de pian



Muzeul Național George Enescu


Centrul de Cultura Aurel Stroe, Bușteni


6 octombrie 2012





In program:

Muzio CLEMENTI:
Sonata în Do Major
Anton DIABELLI:
Sonata în Re Major op.33
Franz SCHUBERT:
Dansuri germane op.33
Claude DEBUSSY:
Mică Suită
Cecile CHAMINADE:
2 Piese romantice op. 55
Constantin SILVESTRI:
Jocuri populare din Transilvania


Duo Capriccio

   A fost înfiinţat în anul 1999 de pianistele Ozana Kalmuski Zarea şi Mihaela Spiridon. În cei peste zece ani de activitate au susţinut numeroase recitaluri în ţară, în cadrul stagiunilor artistice sau festivalurilor organizate de Filarmonica Mihail Jora Bacău, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica de Stat Târgu Mureş, Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu Vâlcea, Filarmonica Paul Constantinescu Ploieşti, Filarmonica Piteşti, Teatrul Oleg Danovschi Constanţa, Teatrul Muzical Elena Teodorini Craiova, Filarmonica de Stat Chişinău, Muzeul George Enescu Bucureşti, Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj, Biblioteca Municipală Radu Rosetti Oneşti, Centrul de Cultura Rosetti Tescanu - George Enescu Tescani, Centrul de Cultură Arcuş. De asemenea, au susţinut o serie de recitaluri deosebit de apreciate în Italia, Moldova, Bulgaria şi au fost invitate să participe la a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră de la Banska-Bystrica, în Slovacia. În repertoriul duo-ului se găsesc lucrări reprezentative din creaţia lui J. Brahms, E. Grieg, L. van Beethoven, W. A. Mozart, Fr. Schubert, R. Schumann, F. Mendelssohn-Bartholdy, C. M. von Weber, Cl. Debussy, G. Enescu, C. Silvestri etc. Din categoria genului concertant, au fost abordate Concertul în re minor pentru două piane de Fr. Poulenc, Concertul pentru două piane şi orchestră în Mi bemol major KV 364 de W.A. Mozart (la 250 de ani de la naştere) şi Concertul în Si bemol major pentru pian la patru mâini de L. Kozeluch, pagini pe care le-au interpretat împreună cu Orchestrele Filarmonicilor Mihail Jora-Bacău, Paul Constantinescu-Ploieşti şi Piteşti, dirijate de Ovidiu Bălan, Radu Postăvaru, Alexandru Ganea (România), Pieralberto Cattaneo (Italia) şi Gutter (S.U.A). În ianuarie 2005 au cântat la sala Radiodifuziunii Române din Bucureşti, în spectacolul de binefacere Artişti români solidari cu Asia, patronat de Preşedinţia României. La 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a compozitorului George Enescu ambele muziciene au fost decorate cu Medalia comemorativă 2005, pentru merite deosebite în promovarea culturii româneşti. Între cele mai importante proiecte ale formaţiei se înscriu cele realizate în 2006 (anul W.A. Mozart şi R. Schumann), 2007 (anul Edvard Grieg), 2009 (anul F.Mendelssohn-Bartholdy şi J. Haydn) şi 2010 (anul R. Schumann şi Fr. Chopin).

Mihaela Spiridon, pianistă 

  Născută la Bacău, Mihaela Spiridon începe studiul pianului la vîrsta de şapte ani sub îndrumarea profesoarei Delia Bălan şi a maestrului Ovidiu Bălan, cu care îşi continuă studiile pînă în anul 1981 cînd absolvă cursurile Liceului de Artă din oraşul natal. În acelaşi an este admisă la Conservatorul Ciprian Porumbescu Bucureşti, secţia pian principal, la clasa maestrului Gabriel Amiraş, iar în anul 1985 îşi susţine examenul de licenţă la care obţine nota maximă. Repartizată la Şcoala Populară de Artă din Piatra-Neamţ, îşi desfăşoară aici activitatea pînă în anul 1990 cînd se transferă la Liceul de Artă din aceeaşi localitate, ca profesor de pian principal. În anul 1999, în urma unui concurs, obţine titularizarea în funcţia de lector universitar, specializarea Interpretare muzicală – pian principal, la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, Filiala Piatra-Neamţ, unde îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. Colaborează frecvent cu reprezentanţi ai Liceelor de Artă din Piatra-Neamţ şi Bacău şi, între 2008- 2010, a fost cadru didactic asociat al Universităţii de Arte George Enescu Iaşi. Susţine concerte în compania Filarmonicii Mihail Jora din Bacău şi recitaluri individuale sau camerale pe scene din România (Bucureşti, Botoşani, Craiova, Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Tîrgu Mureş, Ploieşti, Focşani, Rîmnicu Vîlcea, Sibiu), Italia, Belgia, Elveţia, Slovacia, Bulgaria şi Republica Moldova. A publicat o lucrare de metodologie a studiului pianistic (Orizonturi ale pedagogiei muzicale) şi trei volume de analize repertoriale cu titlul Sonatele pentru pian la patru mîini de Wolfgang Amadeus Mozart, Un pian, patru mîini şi trei clasici vienezi, Romantismul muzical oglindit în pagini dedicate pianului la patru mîini. Este doctor în Interpretare muzicală. A iniţiat Concursul internaţional de pian Carl Czerny, Concursul internaţional de vioară Ion Voicu, stagiunea muzicală permanentă susţinută la Oneşti de Facultatea de Muzică Piatra-Neamţ, iar în calitate de director artistic, în perioada 2006- 2008, a coordonat programul Festivalului internaţional Vacanţe Muzicale” la Piatra-Neamţ.


Ozana Kalmuski Zarea, pianistă

   Consultant şi director artistic la Filarmonica Mihail Joradin Bacău, membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Ozana Kalmuski abordează muzica din multiple perspective. Activitatea concertistică numără apreciate  recitaluri solo, cu Duo Capriccio şi alte ansambluri camerale, concerte susţinute în ţară  şi peste hotare.
   A publicat nouă volume: monografia Emanuel Elenescu, Jubileu 50, Mirajul eternei reîntoarceri, Ispitirile destinului, Impresii pe portativ, Mic tratat de virtuozitate pianistică, Definiţia spiritului – Literatură şi muzică, Lucian Blaga şi muzica românească, Vinovăţia patimii, două partituri de miniaturi pianistice şi a realizat filmul documentar dedicat semicentenarului Filarmonicii Mihail Jora.
  În anul 2004 obţine titlul de doctor în muzică. Este profesor la Colegiul Naţional de Artă George Apostu, a predat ca lect.univ. la Universitatea de Arte G.Enescu Iaşi şi la Universitatea V. Alecsandri din Bacău.
  Muzicolog şi critic muzical, Ozana Kalmuski  Zarea are o bogată activitate publicistică pe teme muzicale în reviste de cultură şi de specialitate din ţară: Muzica, Melos, Azi, Vitraliu, Cronica, Ateneu, Meridian 27, Plumb. Realizează emisiuni la Radio Trinitas, Radio Alfa, Radio Iaşi,  Radio România Cultural şi Muzical,  TVR2, B1TV, TVRM (Bucureşti). A elaborat, alături de un grup de specialişti, Enciclopedia personalităţilor. Este căsătorită cu scriitorul Doru Kalmuski.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu