joi, 25 octombrie 2012

Inaugurarea Piatetei Regelui



Casa Regala a Romaniei


Bucuresti 


25 octombrie 2012






     Piaţeta Regelui a fost inaugurată la intersecţia Şoselei Kiseleff cu strada Ion Mincu (in apropierea casei in care Majestatea Sa a copilarit alaturi de Regina Elena), unde a fost amplasat un monument cu bustul Regelui Mihai şi plachete cu un fragment din discursul pe care acesta l-a susţinut anul trecut în Parlament, dar şi cu o scurtă cronologie din istoria familiei Regale a României, puse de-o parte şi de alta.

Piateta Regelui

    În faţa monumentului s-au adunat aproximativ 200 de persoane cu steaguri regale şi pancarte cu fotografii ale membrilor familiei regale însoţite de texte ca "România noastră - trecut, prezent şi viitor" şi "Monarhia salvează România".




Bustul este opera sculptorului Valentin Tanase

   La ceemonia de dezvelire a bustului au participat: Regele Mihai I, Principesa Margareta, Principele Radu, Principele Nicolae dar si fostul preşedinte Emil Constantinescu, foştii premieri Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ciorbea, ministrul Culturii, Puiu Haşotti şi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.
   Orchestra Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale a intonat imnul de stat şi imnul regal, după care discursuri de inaugurare a piaţetei au fost rostite de catre primarul Sorin Oprescu, istoricul Filip Lucian Iorga, academicianul Dinu C. Giurescu şi Teodor Frunzeti, rectorul Universităţii Naţionale de Apărare Carol I.


   Sorin Oprescu s-a declarat "emoţionat şi mândru" că are prilejul de a inaugura chiar de ziua Majestăţii Sale piaţeta, pe care a numit-o "un nou spaţiu public", care să aducă bucurie în viaţa de zi cu zi a bucureştenilor.
   El a mai spus despre discursul rostit în Parlament de Regele Mihai, anul trecut, cu ocazia aniversării, că l-a emoţionat şi că l-a considerat "o lecţie de istorie trăită", citând de pe una dintre plachetele de pe monument: "Nu văd România ca pe o moştenire de la părinţii noştrii, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri". 
   "Mi-au amintit de cuvintele marelui Ştefan din piesa Apus de soare a lui Barbu Delavrancea: «Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri ş-a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor»", a mai spus Oprescu.

  Pentru prezenta postare am folosit mai multe surse; evident ca, in functie de culoare si interese politice, au existat pareri mai mult sau mai putin pozitive ori critice. Imi rezerv dreptul sa fac propriile comentarii de cum voi putea "pasi" prin spatiul la care m-am referit mai sus.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu