miercuri, 31 octombrie 2012

Bijuterii ale arhitecturii Jugendstil în țările dunărene



Expoziție de fotografie


Dr. Peter Schubert


Galeria de Artă a Teatrului Național I. L. Caragiale


București


1 - 30 noiembrie 2012





   Joi, 1 noiembrie 2012, ora 20.00, în noua Galerie de Artă a Teatrului Național I.L.Caragiale București, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie Bijuterii ale arhitecturii Jugendstil în ţările dunărene realizată de catre dr. Peter Schubert. 
   Evenimentul este organizat de guvernul landului Austria Inferioară în cooperare cu ARGE Donaulender, cu sprijinul ICR Viena și a Forumului Cultural Austriac din București. Proiectul expoziţional este patronat de guvernul landului Austria Inferioară şi este destinat itinerării în toate ţările dunărene. 
    La vernisaj vor participa Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional din București, Elisabeth Marinkovic, director al Forumului Cultural Austriac din Bucureşti, dr. Ilona Slawinski, director al Centrului Europa de Est şi de Sud-Est din cadrul guvernului Austria Inferioară, dr. Ruxanda Beldiman, cercetător la Institutul de Istoria Artei. 


    Proiectul Jugendstil în arhitectura ţărilor dunărene a debutat în 2005 printr-un parteneriat între ICR Viena, Abaţia Klosterneuburg şi Ambasada României la Viena. Expoziţii la sediul ICR şi la Palatul Belvedere, precum şi calendare cu imagini din arhitectura Jugendstil în România au fost oferite personalităților prezente la recepţia de Ziua Naţională a României în 2006. Ulterior, proiectul a fost extins prin parteneriat cu ICR Budapesta, iar expoziţia, de data aceasta sub titlul Jugendstil în România, Ungaria şi Austria a fost itinerată la Budapesta şi Szeged. În urmă cu doi ani, ea fost preluată şi expusă de celebrul Muzeu Leopold din Viena, iar în 2012 in sediul guvernul landului Austria Inferioară.


   Dr. Peter Schubert este istoric şi fotograf de artă, purtător de cuvânt şi director al editurii Abaţiei Klosterneuburg, precum şi co-autor (alături de dr. Gabriel Kohn, dir.adj. al ICR Viena) al primului ghid turistic dedicat personalităţilor româneşti a căror biografie se leagă de capitala Austriei.
   Abaţia Klosterneuburg, ICR Viena şi Ambasada României la Viena au semnat în 2006 un Acord de Cooperare Culturală pe termen nelimitat, în baza căruia au fost organizate începând cu 2006 peste 60 de evenimente culturale comune. 
   Cu prilejul jubileului de 5 ani (martie 2012), în cadrul unei festivităţi ce a avut loc în prezenţa ambasadoarei României la Viena, a Eminenţei Sale abatele Bernhard Backovsky, a unor reprezentanţi ai landului Austria Inferioară, precum şi a numeroase personalităţi printre care şi legendarul fost director al Operei de Stat, Ioan Holender, directorul ICR Viena a fost distins cu cel mai înalt ordin al Abaţiei Klosterneuburg - Leopoldipfennig in Gold - pentru merite deosebite în schimbul cultural bilateral.

Program:
marți - duminică, 11.00-19.00
GALERIA DE ARTĂ a TNB
(intrare din str. Tudor Arghezi)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu