luni, 29 octombrie 2012

Inimile gemene ale cantecului limbii romane



Ion si Doinea Aldea-Teodorovici

20 de ani de la trecerea in nefiinta


29 octombrie 2012




   Astăzi (29 octombrie) se împlinesc 20 de ani de când cuplul legendar al muzicii moldoveneşti Ion şi Doina Aldea Teodorovici au trecut în nefiinţă. Dar inimile lor, expresia vie al cântecului de libertate naţională n-au încetat să bată. 
   Două decenii ne despart de ziua, când cultura întregului spaţiu al limbii române a fost vitregită de cele mai frumoase şi mai clare voci ale idealului de recuperare  a identităţii naţionale. Ion şi Doina au îngemănat în cântecele lor întreaga puritate, emoţie şi frumuseţe a luptei basarabenilor pentru revenirea la matca originară, cea a limbii şi culturii române. 
   Tânărul interpret şi compozitor Ion îşi începe cariera artistică în anii '70 ai secolului trecut alături de formaţia Contemporanul, condusă de maestrul şi inegalabilul Mihai Dolgan, devine o personalitate muzicală importantă în viaţa culturală a Chişinăului şi în toate localităţile Moldovei alături de soţia sa Doina. Frumoasele seri de creaţie, la lansarea cărora erau frecvenţi poeţi ca Gr. Vieru, D. Matcovschi, I. Vatamanu au marcat şi lansarea acestui duet muzical. 
   Anii ’90 ai secolului trecut au schimbat nu numai destinele unor oameni, dar şi a întregii societăţi. În această atmosferă s-au ridicat la cele mai înalte cote şi mişcările artistice ale societăţii, liderii fiind Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Aceşti primi paşi au fost punctul de cotitură, care apoi au repus în drepturi limba română şi alfabetul latin, iar spre final şi independenţa Republici Moldova. 
    În timpul conflictului transnistrean, atunci când integritatea teritoriului nostru a fost pusă sub ameninţare, artiştii au fost alături de combatanţi la numai 300 m. de linia frontului, care prin semnificaţia tricolorului şi a pieselor-şlagăre, i-au susţinut şi îmbărbătat cu stoicism. Alături de ei în acele clipe s-au aflat poetul Gr. Vieru împreună cu basarabeanul Adrian Păunescu, luptător înflăcărat pentru cauza noastră. Flacăra românismului a fost transmisă pe cale muzicală şi dincolo de Prut de către Ion şi Doina, în cadrul Festivalului de la Mamaia. 
   Clasicul nostru contemporan, regretatul poet Grigore Vieru, referitor la dispariţia fizică a celor doi mari artişti spunea: "Doina şi Ion, trecuţi în legendă, s-au topit în suferinţele acestui pământ, iar noi, la rândul nostru, ne vedem şi mai clar propria fiinţă rănită în oglinda neasemuitului lor har. Artistul nu poate inventa bucuriile, nici durerile poporului său. Asta au înţeles-o Doina şi Ion. Ei n-au inventat nimic, ei pur şi simplu, au ars în cântecul lor”. 
    Astăzi cauza părinţilor este continuată de Cristofor, fiul Doinei şi al lui Ion, rămas fără de ei la vârsta de numai aproape unsprezece ani şi de către minunaţii părinţi ai artistei Eugenia şi Gheorghe Marin, care anul acesta au împlinit vârsta de 55 de ani de la întemeerea căsniciei. În sânul acestei familii nobile a fost învăţată şi educată Doina, în sânul ei a fost preluat şi nepotul. 
   În luna noiembrie a fiecărui an în memoria cuplului drag se organizează Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară Două inimi gemene , care de data aceasta se va întruni la cea de-a VIII-a ediţie. 
   Tânărul Cristofor Aldea Teodorovici înzestrat prin moştenire de la părinţi cu o voce de har interpretează pe scenele sălilor de concerte de la noi şi de peste Prut frumoase melodii româneşti, participă în cadrul diferitor acţiuni şi evenimente culturale într-u propăşirea noastră culturală, ca şi acum douăzeci de ani, cum o făceau Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.

***Articol preluat de pe biblioart.wordpress.com (Biblioteca de Arte Tudor Arghezi, Chisinau)



 

  




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu