luni, 29 octombrie 2012

Pentru un nou lacas de cultura



Initiative de toata lauda


Demers pentru infiintarea muzeului municipiului


Campia Turzii


25 octombrie




mircea ciociu

    În cadrul manifestării cu tema Folclorul şi etnografia Câmpiei Transilvane care a avut loc la Palatul Cultural Ionel Floaşiu de la Câmpia Turzii joi, 25 octombrie, organizatorii au prezentat, public, o iniţiativă mai aparte pentru municipiu. Mai precis, Mircea Ciociu, în calitate de preşedinte al societăţii culturale 775 Câmpia Turzii a dat citire unei solicitări pe care societatea culturală urmează să o adreseze administraţiei locale de la Câmpia Turzii căreia i se solicită aprobarea înfiinţării unui muzeu al municipiului.
    Demersul celor de la 775 Câmpia Turzii este motivat de dorinţa ca anumite colecţii să poată fi expuse şi admirate de către doritori. Colecţiile la care se făcea referire Ciociu cuprind obiecte tradiţionale adunate de-a lungul timpului sau "obiecte de colecţie" care sunt relevante pentru tradiţia şi specificul municipiului Câmpia Turzii. Iniţiatorii demersului vin cu o propunere şi în ce priveşte spaţiul în care să fie organizat muzeul: clădirea situată pe strada Avram Iancu la numărul 8 care găzduieşte dispensarul anti-TBC al Policlinicii.
    Clădirea la care se face referire este cu atât mai importantă cu cât a găzduit prima şcoală românească de la Câmpia Turzii şi este înscrisă şi pe lista monumentelor istorice ale judeţului Cluj (cod LMI CJ-IV-m-B-07858), listă elaborată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România în anul 2010.
    Mai mult, Mircea Ciociu a făcut şi o scurtă prezentare a clădirii în care se propune a se infiinţa muzeul. "La 20 ianuarie 1879 obştea enoriaşilor bisericii greco-catolice ia hotărârea să edifice în mijlocul satului o şcoală «din piatră», pe cheltuiala proprie, aşa cum rezultă din adresa scrisă la 7.II.1879 de Ion Haţegan, administrator protopopesc, trimisă Inspectoratului Regesc de Şcoli din Turda. Prin contribuţia populaţiei româneşti a fost cumpărat terenul şi prin clacă s-a construit clădirea Şcolii Române, dată în folosinţă la 20 septembrie 1879, stil nou, aşa cum consemnează inscripţia de pe placa de piatră aşezată atunci pe frontispiciu", se arăta în informarea oferită de către Mircea Ciociu cu referire la clădirea unde se doreşte a fi muzeul.
    În vederea susţinerii demersului lor, organizatorii au pregătit şi tabele în care cei prezenţi să îşi completeze numele, câteva date de identificare şi semnătura, tabele care să fie ataşate solicitării care urmează a fi depusă administraţiei locale.

***Informatia si imaginea au fost preluate de pe ziarul21.ro
      Si fiindca este o actiune laudabila, le doresc initiatorilor straduinta, rabdare si pricepere in a duce la bun sfarsit proiectul prezentat. Orice astfel de demers se va bucura, ca si acesta, de sprijinul meu neconditionat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu