luni, 29 octombrie 2012

Scoala Romaneasca Atena



Initiative de toata lauda


Diaspora romana


Grecia


2012






Scurt rezumat al proiectului:   

    Proiectul îşi propune iniţierea unor cursuri la Atena, destinate românilor şi moldovenilor, copii si maturi, interesati sa-şi imbunatateasca nivelul de cunoştinte. El este o colaborare dintre Asociaţia Culturală Română Armonia şi Societatea Culturală „Balkania Contemporană.  
   Sediul la care se vor tine aceste cursuri este oferit de Libraria de Carte Romaneasca Mihail Eminescu, aparţinând doamnei Manuela Marinescu, preşedinta Asociaţiei Culturale Armonia.   
   Cursurile vor fi susţinute de profesori români din diaspora. Toţi profesorii sunt absolvenţi de facultate, au masterate sau doctorate şi experienţă didactică.  


Expunere de motive  

   În Grecia exista deja o comunitate românească destul de puternică, care devine din ce în ce mai numeroasă în ultimii ani. Comparativ cu alte comunităţi etnice, românii şi moldovenii au venit numai in ultimele doua decenii. De aceea instituţiile culturale puternice, care să promoveze civilizaţia română în Grecia, sunt necesare şi binevenite. În general, copiii români născuţi în străinătate vorbesc corect limba română într-o mică proporţie, pentru că părinţii acestora preferă să vorbească acasă limba ţării în care locuiesc, din necesităţi de integrare. 
   Imigraţia românească se confruntă aşadar, după ce trece de primul obstacol al integrării economice şi sociale în comunitate, cu problema păstrării legăturii cu limba şi cultura maternă.   
   Copiii şi oamenii tineri rupţi de cultura ţării din care vin rămân identităţi trunchiate, între două culturi, neaparţinând de fapt nici uneia dintre ele. În cazul în care se stabilesc în 
   Grecia, în loc să fie mai bogaţi cu o cultură, cea a ţării lor, ei, necunoscând-o, rămân sărăciţi. În cazul în care se întorc în România, cunoştinţele lor sunt insuficiente pentru o integare fără probleme în sistemul de învăţământ şi în viaţa socială românească. 
   Guvernul Elen nu pune fonduri la dispoziţia comunităţilor etnice în scopul sprijinirii multiculturalismului, prin promovarea culturilor din ţările de origine.  


Obiectivele proiectului:  

   Acest proiect oferă elevilor şi oamenilor tineri doritori să-şi îmbogăţească cunoştiinţele oportunitatea de a menţine contactul cu limba şi literatura română, care nu fac parte din curriculumul şcolar din Grecia posibilitatea de a audia cursuri despre civilizaţia românească (istorie, geografie, prezenţa unor personalităţi creatore de talie naţională şi internaţională), în contextul istoric al altor culturi şi civilizaţii, posibilitatea de a învăţa o limbă străină ( greacă, engleză, franceză, spaniolă, germană) şi a studia pianul, pictura, baletul, arta fotografica şi calculatorul.  
   De asemenea un profesor se va ocupa de sprijinirea elevilor la materiile exacte (matematică, fizică, chimie, biologie). 
   Scopul Şcolii Româneşti nu este deci numai păstrarea limbii şi tradiţiilor noastre, dar şi studierea altor limbi străine, a artelor, informaticii, toate utile în viitor tinerilor pentru încadrarea într-un loc de muncă.   


Grupul ţintă:  

   Copii de toate vărstele proveniţi din familile de imigranţi români şi moldoveni aflaţi la Atena sau în regiunea Attica, români şi moldoveni stabiliţi la Atena, care doresc să studieze o limbă străină, muzica, artele plastice şi fotografie, dans, computer. Români nou veniţi la Atena care sunt interesaţi de învăţarea limbii elene şi a calculatorului, greci care vor să înveţe Limba Română. 
   Cursurile din cadrul şcolii noastre se predau atât în weekend cât şi în timpul săptămânii. În urma absolvirii acestora, elevii vor obţine un certificat, pe care vom incerca sa-l validăm în colaborare cu instituţiile de învaţamânt din ţară şi din Grecia, pe baza unor teste.  


Lista materiilor:  

   Limba română – Limba greacă –Limba engleză – Limba franceză  Limba germană – Limba spaniolă – Cultură si civilizaţie – Matematica -  Informatica – Muzică (teorie muzicală, pian, armoniu, chitară)  Pictură, desen – Artă fotografică – Cultura şi mediul înconjurător  Dans, gimnastică – Arte marţiale  


Comunicat:  

    Asociaţia Culturală Româno-Elenă Armonia şi Societatea Culturală Balkania Contemporană, iniţiatoarele proiectului Şcoala Românească din Atena, doresc să vă informeze următoarele: 

1. Cursurile se desfăşoară cu un număr de 164 înscrişi, copiii 96 şi adulţi 58
2. La înscriere nu s-a ţinut cont de naţionalitatea, etnia, orientarea religioasă sau culoarea politică a solicitanţilor. 
3. Toţi profesorii şcolii predau voluntar. 
4. Nici un partid şi nici o formaţiune social-politică nu finanţează proiectul. 
5. În momentul în care - spre cinstea lor - asemenea finanţatori şi-ar arăta dorinţa de a ne sprijini, considerăm de datoria noastră să anunţăm oficial contribuţia lor la proiect şi să ne exprimăm public recunoştinţa.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu