duminică, 14 octombrie 2012

Proiectul: Te iubeste mama !



Initiative de toata lauda


Gazeta Basarabiei


Silvia Dumitrache (Milano, Italia)





    Gazeta Basarabiei susţine două proiecte care, bineînţeles, nu vor rezolva toate problemele legate de migraţie şi efectele acesteia asupra copiilor rămaşi în ţară, dar care, totuşi, încearcă să propună soluţii realizabile pentru aceste probleme.

Gazeta Basarabiei – nr16 – WEB (1)

   Proiectele despre care vă vorbesc sunt Te iubeşte mama ! şi Tu nu eşti singur; primul conceput de o românca din Milano, Silvia Dumitrache, iar cel din urmă de o basarabeancă de la Chişinău, Liuba Ceban.

    Te iubeşte mama ! este un proiect-pilot care a reuşit să se facă auzit în toată Italia. Acum un an, autoarea şi coordonatorea proiectului, Silvia Dumitrache, s-a gândit să facă ceva pentru copiii românilor plecaţi la muncă peste hotare: "Eram de câţiva ani buni în Italia, trecusem şi eu prin spaimele şi angoasele emigrantului, ştiam ce se întâmplă în sufletul unei mame care se rupe de copilul ei… Ştiam toate astea, dar un documentar văzut la postul de Televiziune italian RAI3 m-a impresionat până la lacrimi şi nu m-a mai lăsat să dorm câteva săptamâni”. Documentarul Singur acasă – o tragedie românească vorbeste despre câteva cazuri ale unor copii români care s-au sinucis pentru că nu au mai putut îndura despărţirea de mamele lor plecate la muncă în Italia. 
    Proiectul Te iubeste mama ! a fost gândit să faciliteze comunicarea audio-vizuală prin Skype – de la bibliotecile publice din cadrul Programului Naţional Biblionet – între copiii rămaşi în România şi părinţii acestora care sunt la muncă în Italia. Scopul principal este acela de a preveni şi diminua numărul de sinucideri în rândul copiilor rămaşi în România, cărora italienii le-au dat deja un nume – orfani bianchi.



    Despre necesitatea acestui proiect, Silvia Dumitrache menţionează: "Am aflat că dintre cei peste un milion de români care muncesc în Italia, numai în nord sunt peste 130.000 de femei cu vârsta medie de 40 de ani, care şi-au lăsat copiii în România în grija celuilalt părinte, a bunicilor sau a unor rude. Există şi cazuri când copiii au fost pur şi simplu lăsaţi singuri”. Prin Programul Biblionet un copil din România a cărui mamă munceşte în Italia poate merge la biblioteca publică din satul, comuna, oraşul în care locuieşte şi poate dialoga, gratuit, prin Skype cu mama sa.
    Proiectul Te iubeste mama ! susţine dialogul permanent dintre orfanii migraţiei şi părinţii aflaţi în străinătate şi promovează crearea unei reţele de comunicare complexe, cu implicarea bibliotecilor publice, a ONG-urilor responsabile de această problematică, precum şi a autorităţilor publice din România şi Italia.
     Avem nevoie de susţinerea tuturor pentru a promuova acest proiect care ar putea să aline un pic dorul de părinţi al micuţilor români rămaşi singuri acasă. Ne dorim ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, site-ul www.teiubestemama.it să devină un portal de comunicare între părinţii aflaţi la muncă în străinătate şi copiii sau rudele lor din ţară, datorită reţelei foarte răspândite şi bine puse la punct a bibliotecilor publice care au aderat la Programul Biblionet.
    Acest proiect are nevoie de promovare şi de implicarea celor care ar putea contributi la implementarea lui şi în R.Moldova. Gazeta Basarabiei invită media, ONG-rile, asistenţii sociali ş.a. să adere la acest proiect pentru a înlesni comunicarea între părinţi şi copiii rămaşi acasă.
    Următorul pas pe care intenţionam să-l facem este acela de a promova cât mai mult proiectul Te iubeste mama !. În felul acesta, cât mai mulţi copii din România şi R. Moldova vor şti că îşi pot auzi şi vedea părinţii mai des decât o făceau înainte.
   Pentru contacte: Silvia Dumitrache, coordonator şi iniţiator de proiect Te iubeşte mama ! e-mail: teiubestemama@libero.it/adri_milano@live.it; silvia_dumitrache@fastwebnet.it;
Via Friuli, 8/A – 20135 Milano.

Articol realizat de catre Olga Coptu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu