joi, 18 octombrie 2012

Impressionist & Modern Art Evening Sale



Prezente romanesti peste hotare


Constantin Brancusi: Une muse


Casa Christie's, New York, S.U.A.


7 noiembrie 2012



Une muse


    În luna noiembrie, în cadrul licitaţiei Impressionist & Modern Art Evening Sale, Casa Christie’s NY va scoate spre vânzare una dintre capodoperele-pivot ale sculpturii moderne: Une muse de Constantin Brâncuşi.

   Estimată la 8 – 12 milioane de euro, sculptura provine dintr-o importantă colecţie privată de artă modernă şi reprezintă piesa de rezistenţă a licitaţiei Christie’s din 7 noiembrie, alături de lucrări semnate de Alberto Giacometti, Henry Moore, Jacques Lipschitz, Marc Chagall şi Emil Nolde.

   Cea care l-a inspirat pe artist în realizarea lucrării a fost Baronesa Renée-Irana Frachon, care de altfel i-a servit ca model pentru mai timpuria La muse endormie (1909-1910).

    Ultima vânzare majoră a unei sculpturi de Brâncuşi a fost punctată în mai 2012. La aceeaşi licitaţie istorică a casei Sotheby’s New York din 2 mai, la care capodopera Ţipătul de Edvard Munch a obţinut cel mai mare preţ înregistrat vreodată într-o licitaţie – 91,4 milioane € –sculptura Prométhée a fost adjudecată pentru suma de 9,6 milioane €, depăşind cu câteva milioane estimarea cuprinsă între 4,6 şi 6,1 milioane €.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu