luni, 1 octombrie 2012

Exponatul lunii



Muzeul Judetean Teleorman


Plosca de lemn


Alexandria


1 - 31 octombrie 2012





     Muzeul Judeţean Teleorman ne invită marţi, 2 octombrie 2012, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII OCTOMBRIE.    Pentru perioada 1- 31 octombrie 2012, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o Ploscă de lemn.
   Plosca este un tip de recipient pentru țuică sau vin folosită în trecut în cadrul ceremonialului de nuntă sau al altor sărbători. Era întâlnită în toate zonele țării. În zona Teleormanului plosca era adusă de băiat atunci când mergea în "pețit”, moment în care avea loc "învoiala” sau "tocmeala” (stabilirea zestrei) și când se fixa ziua nunții. Înțelegerea dintre părți era marcată prin faptul că toți cei prezenți beau din ploscă. De asemenea, plosca era folosită ca semn distinctiv de către "fratele de mână” tot în cadrul ceremonialului de nuntă. Chemarea la nuntă se făcea de către miri sau tineri din sat împreună cu lăutarii, cu ajutorul ploștii cu țuică sau vin și cine bea, însemna că vine la nuntă.
   Plosca de lemn, care face obiectul Exponatului Lunii Teleorman, provine din comuna Izvoarele (Găuriciu) și datează din anul 1943. Este lucrată din lemn strunjit de către un meșter anonim. Plosca are formă rotundă şi aplatizată pe două părţi, este legată în "chingi” de piele, care se termină cu un mâner. ”Chingile” de piele prezintă pe cele două feţe ale piesei câte o floare. Piesa prezintă decor pictat care este dispus pe întreaga suprafaţă. Motivele decorative sunt geometrice şi naturaliste. Dopul este lucrat la strung şi este legat de ploscă cu ajutorul unei curele tot de piele. Plosca are decorul pictat în nuanțe policrome și inscripțiile sunt înscrise cu culoare neagră: pe o parte are inscripționat anul 1943 iar pe cealaltă are inscripționat cuvântul VIVAT. Această piesă, singura de acest fel din colecția etnografică a Muzeului Județean Teleorman a fost clasată în categoria juridică Fond.

Concursul Vino la Muzeu şi câştigă

   Întrebare: În cadrul cărui ceremonial se folosea plosca în trecut?
   Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa:


     Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 400033, sau la
     email: exponatul@yahoo.com, până la data de 25 octombrie a.c.
    Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.


     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu