miercuri, 17 octombrie 2012

Iubeste-ma...America !



Claudia Motea, Al. G. Croitoru


Cinematograful Scala, Bucuresti


18 octombrie 2012 




   Joi, 18 octombrie 2012, ora 19.00, România Film readuce pe marele ecran, la Cinema Scala din București, într-un spectacol de gală extraordinar, Iubeşte-mă… America! de Claudia Motea și Al. G. Croitoru.
   Dupa un turneu plin de succes, în Europa și în America, la cererea publicului, iată din nou, în cinematografe, comedia Iubeşte-mă… America! în regia lui Al. G. Croitoru și în interpretarea actriței româno-canadiene Claudia Motea, care într-un singur spectacol interpretează nu mai puțin de opt personaje cu vârste între 25–80 de ani.
   Iubeşte-mă…America! evocă povestea fascinantă a unei actriţe din România, Stela, care, proaspăt ajunsă pe meleagurile Americii, parcurge etapele dificile ale adaptării, specifice oricărui emigrant din lume.


   Spectacolul a fost premiat în Canada şi în România cucerind publicul spectator atât prin conceptul său inedit de teatru-film, fiind o îngemănare între arta teatrală şi arta filmică, cât şi prin jocul actriţei româno-canadiene Claudia Motea, sub bagheta regizorală a maestrului Al. G. Croitoru.
   În rolul principal, Stela, actriţa cântă, dansează, vorbeşte cu Statuia Libertăţii, devine înger păzitor îngrijându-şi aripile, prăfuite uneori, mănâncă stele cu iubitul ei, trăind sentimentul libertăţii în plin New York. De pe scenă Stela interacţionează cu celelalte şapte personaje de pe ecran.
   La sfârşitul piesei fiecare spectator se va regăsi cu siguranţă în povestea Stelei, înţelegând de ce, în cronici, Claudia Motea este numită "Giulietta Masina a zilelor noastre."
   Premiera spectacolului în Romania a avut loc la Alba Iulia, la Congresul Spiritualităţii Românilor de Pretutindeni – la 1 decembrie 2010, apoi a avut reprezentaţii la Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti, Teatrul Centrului Militar Naţional, Teatrul Gong Sibiu, Teatrul din Bucovina, Teatrul Naţional Radiofonic. Sub egida România Film, spectacolul s-a jucat şi se va juca în cinematografele din Bucureşti (Cinema Corso) şi din ţară (Craiova, Pitesti, Deva, Hunedoara, Cluj).



   Alte participări: în Italia, la Roma, la Festivalul Callatis–Miss România Diaspora (august 2011), la Internaţional Comedy Film Cluj (octombrie 2011) şi în Olanda, la Arnhem la Festivalul Diaspora (Ianuarie 2012).
   În luna iunie a acestui an, spectacolul a fost jucat în America, la Los Angeles, în cadrul Festivalului Hollywood Fringe 2012, unde a avut cinci reprezentații de succes.
   Premii în Canada şi în România: Premiul pentru cea mai bună actriţă (Canada), Premiul pentru cea mai bună piesă scrisa (Canada), Premiul pentru cea mai bună producţie (Canada), Premiul de Popularitate (Canada), Trofeul Hyperion (România), Premiul de Excelență în Teatru (Bucovina), Premiul Gong Sibiu pentru inițiative remarcabile în domeniul artei teatrale românești, Premiul de Excelență în Mișcarea Teatrală Românească (Bucuresti).



   Claudia Motea este o actriţă/dramaturg româno-canadiană. După absolvirea facultății, la clasa profesorilor Virgil Ogăşanu şi Ruxandra Sireteanu, Claudia Motea este aleasă de regizorul Silviu Purcărete în distributia proiectului internaţional, Les Danaides. Cu acest spectacol a participat la cele mai prestigioase festivaluri de teatru din Europa, culminând cu reprezentaţii la Lincoln Center din New York. Pe scena teatrului canadian, s-a impus ca actriţă şi dramaturg, câştigând importante premii pentru actorie şi dramaturgie. Debutul ei hollywoodian a fost în 2010 la The Magic Castle în showul de varietăţi The Big IF, unde a jucat alături de cunoscutul magician-actor Brandon Scott.    
   "O actriţă cu entuziasm contagios şi cu un registru actoricesc de excepţie”, "o luminoasă actriţă şi dramaturg, care se simte acasă în lumea Teatrului şi duce cu ea Arta Dramatică Românească oriunde în lume”, "o noua Giulietta Masina a zilelor noastre”, iată doar câteva pertinente aprecieri culese din cronicile scrise în America şi în România despre această actriţă/dramaturg, care insuflă spectatorului dorinţa de a fi alături de ea în acest spectacol de excepţie, Iubeşte-mă… America!. 
   În luna octombrie a acestui an, sub egida Uniunii Ligilor și Societăților Româno-Americane din SUA, a cărei președinte este Daniela Istrate, personalitate de seamă care s-a dedicat promovării culturii artistice românești în lume, Claudia Motea va pleca într-un turneu american, jucând pentru diaspora de peste ocean și va avea cateva reprezentatii ale noului sau show 
   My Yummy…Coke ! 
în cadrul Festivalului de Comedie de la Los Angeles.



   Al. G. Croitoru este o personalitate marcantă a cinematografiei româneşti, regizor de film şi teatru, scenarist, poet, profesor de Arta Regiei de Film şi Televiziune şi Arta Actorului de Film şi Televiziune la Facultatea de Arte a Universităţii Hyperion, Bucureşti, prodecan al Facultăţii de Arte, Universitatea Hyperion, membru al Academiei TIBERINA din Roma, al Uniunii Cineaştilor-UCIN, Comitetul Internaţional pentru Difuzarea Artelor şi Literelor prin Cinematograf –CIDALC, membru în Juriile Festivalurilor Internaţionale de Film de la Bruxelles şi Versailles. 
   În cariera sa artistică a primit numeroase distincţii, printre care: Premiul CIDALC pentru cel mai bun film de folclor – Menton, Franţa, Trofeul MAURIZIO –Orvieto, Italia, Premiul VITTORIA ALATA acordat de Institutul de Studii Cinematografice – Florenţa, Italia, Premiul pentru calităţi artistice, Festivalul Karlovy Vary, Cehia, Premiul Special al Juriului , Festivalul Internaţional de Film – Roma, Italia, Premiul Special al Juriului, Festivalul Internaţional de Film-Montecatini, Italia, Premiul de Regie şi Marele Premiu la Festivalul de Teatru din Serbia, Medalia de Aur pentru activitatea culturală în teatru-film acordată de Comunitatea Românilor din Serbia. 
    Volumul său de poeme De dragoste, apărut la Editura Eminescu, a fost publicat în franceză, albaneză, maghiară, urmând să apară în viitorul apropiat şi în limbile engleză şi italiană. Recent, filmul său Am o idee, un film interzis în Epoca de Aur a renăscut pe firmamentul cinematografiei românești, având premiera de gală, de mare succes, la Cinema Scala. Datorita reacției pozitive a publicului, în viitorul cel mai apropiat, filmul va rula în cinematografele din țară ce aparțin România Film. La festivitatea de premiere a filmului, Maestrului Al. G. Croitoru i s-au decernat din partea România Film Premiul de Excelență pentru contribuția de excepție în actul de creație a filmului românesc și Ordinul Național Cultural Mihai Eminescu, conferit de Fundația Internațională Mihai Eminescu pentru o viață închinată artei și culturii românești.

(Mădălina Corina Diaconu - libersaspun.3netmedia.ro)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu