marți, 20 noiembrie 2012

Expozitia: ADAD



Arta plastica contemporana


Radim Langer - Cehia


Galeria 26, Bucuresti


21 noiembrie 2012




ADAD by Radim Langer


Vernisaj: 21 noiembrie, ora 21:00.
Adresa: str. Dr. Staicovici, nr. 26
Expozitie a unui artist rezident al Centrului Ceh Bucuresti.

   Radim Langer a sosit la Bucuresti cu ideea inca nedefinita de a colecta obiecte oarecare de pe strazile orasului. Si asa cum stim din istoria artei, printre alte exaltari, dadaismul a introdus coincidenta si lipsa de sens spontana ca mijloace artistice si estetice. Astazi, mergand pana la cele mai radicale puncte de vedere ale sale, putem aplica acest fel de strategie oricarei activitati non-logice, chiar daca in arta simtim nevoia de a ne justifica decizia de a face.
   In alta ordine de idei, dada inseamna improvizatie si bucuria neasteptatului. Dadaistii au fost cei care au proclamat refuzul oricaror ramasite obiective sau literale ale actiunilor lor. Dar acesta, de fapt, a devenit cel mai mare paradox. Astazi mai exista dada doar ca bunuri artistice, fie obiecte sau cuvinte.
    Acest exemplu de suspensie in modernitate e un dicteu inspirational, un loc al mintii unde e inca posibila cautarea libertatii artistice si examinarea acesteia. Modalitatea de baza pe care Radim Langer o foloseste in cazul de fata este coincidenta, alegerea la intamplare a oricarui obiect care ii place la prima vedere. De-a lungul procesului colectarii a descoperit ca ii este necesara o plus-valoare data de interventia artistului (the artist’s touch). A ajuns la concluzia ca vopseaua aurie poate corespunde obiectiv fenomenului valorii si simbolismului (cliseistic) al sensului acesteia, fie artei sau altui fel de bun; deci vopseaua aurie e folosita aici ca element imitativ si iluzionist.
    Ca orice strain care este pentru prima oara intr-un loc, a folosit o harta. Printre altele, a marcat si amplasarea obiectelor gasite pe aceasta harta. Dupa prezentarea acestora catre public, artistul va returna obiectele in locurile unde le-a gasit prima oara si isi va pierde interesul pentru acestea ca potentiale opere de arta. Cu alte cuvinte, reda dada vietii cotidiene, acest context plin de surprize si placere a neasteptatului.
   Radim Langer (n.1985) este un artist ceh care traieste la Praga. Desi lucreaza in special pictura, adesea transcende limitele clasice ale acestui mediu. Radim Langer cerceteaza pictura ca mijloc tehnic, incercand sa recladeasca memoria modernista si implicarea acesteia in viata cotidiana. Aplica fizic pictura unui context social sau de mediu prin interventie manuala, prin vizualitate si procese fizice. In lucrarile sale anterioare regasim subiecte ca mestesuguri domestice, pictura ca obiect, functie sau destructie a unei opere de arta. 
    Artistul e de asemenea preocupat de poezie si teoria artei. Intre 2010 si 2011, a scris cronici de arta pentru blogul Galeriei 207. Ocazional, publica articole in reviste de specialitate din Cehia (A2, Lidove noviny, Atelier, Fotograf). Din 2011 este co-curator al Etc.Gallery din Praga. Tot de atunci lucreaza pentru baza de date online Artlist.cz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu