duminică, 4 noiembrie 2012

Expozitia de pictura



Muzeul Municipal Campulung Muscel


Viata la tara


7 noiembrie 2012






Eu cred că veșnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai încet,
Și inima-ți zvâcnește mai rar,
Ca și cum nu ți-ar bate în piept
Ci adânc undeva. 

 - Lucian Blaga - 


  Viața la țară este orânduită după muncile câmpului și după marile sărbători creștin. La început de an totul este animat de sumedenia de sărbători de Anul Nou și Bobotează, primăvara începe cu cinstirea primului gospodar ieșit la arat și marea sărbătoare a Paștelui. Vara țăranii si-o petrec la cosit, respectă obiceiurile de Sânziene și ziua Sf. Maria. Toamna se bucură de bogăția recoltei, participă la jocurile satului, iar pe muzică flăcăii tineri joacă pătimaș fetele, iar bătrânii se cinstesc cu un pahar de țuică( palincă, horincă). 
   Pe lângă toate acestea mai sunt și alte obiceiuri oarecum păgâne , adică ritualuri și credințe populare de găsire a ursitului, de alungări a duhurilor rele, de recoltă bogată, de căsnicie trainică și altele.
   În felul lor simplu, sincer, țăranii prin vorbele lor de tâlc, în modul în care te poftesc în casă, în pofta lor de joc și horit și mândria cu care povestesc despre locurile în care s-au născut, există ceva ce te cucerește la prima vedere.
   Munții împăduriți, râurile și pâraiele, dealurile verzi, căpițele de fân, lacurile, pășunile, izvoarele, toate te îndeamnă să nu te mai saturi de ceea ce vezi. Tablourile prezintă dogoarea zilelor toride de vară într-o manieră deosebită, încât viața pe care o duc țăranii să ni se pară nouă, privitorilor, mai plăcută, chiar dacă nu toți cunoaștem traiul de acolo. Îmi amintesc de scene în care bunicii , după o zi de cosit, seara stând pe prispa casei și ațipind, cu o coajă de pâine în mână, pe care întotdeauna și-o lăsau la urmă după ce mâncau , tocmai pentru a simți gustul grăului și al pământului, spuneau că numai așa simt că este satul ca după ce mănânci coaja de pâine goală.
   Acesta este satul și nu numai, o lume minunată , dar și tristă uneori, o lume prezentată prin tablourile expuse. Fie că stați la oraș, fie că la sat, vă invităm la această expoziție gândită cu mult suflet, mai ales că toți avem bunici ce locuiesc la țară. (Muzeograf Stănescu Cătălin)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu