marți, 6 noiembrie 2012

Windows



Muzeul National de Arta Contemporana


Jose Manuel Ciria


Palatul Parlamentului, Bucuresti


7 noiembrie - 16 decembrie 2012



CIRIA ● WINDOWS


Curator: Gabriel Serrano
Coordonator proiect: Alina Bucur
Vernisaj: Miercuri, 7 noiembrie 2012, ora: 19.00

   José Manuel Ciria înțelege creația ca o căutare fără sfârșit. Ideile, formele lor și procesul de adaptare constituie o constelație de pulsiuni evidente în fiecare lucrare. Această cercetare pornește de la reflecția preexistentă, întrupată într-un cadru teoretic elaborat de artist și care a slujit drept punct de plecare în seriile sale anterioare. De-a lungul tuturor acestora, pe durata întregului său periplu estetic, există o limpede intenție de analiză, întotdeauna prezentă, poate din nevoia de a se îndepărta de perpetuul său a fi în pictură și de a-l contempla din altă perspectivă.
   Acest cadru conceptual explicat în două platforme teoretice diferite (Abstracción Deconstructiva Automática/ Abstractizare Deconstructivă Automatică – A.D.A. și Dinámica de Alfa Alineaciones/ Dinamica Alinierilor Alfa – D.A.A.) îi îngăduie artistului să-și schimbe parametrii și preocupările în fiecare dintre seriile sale.
   WINDOWS presupune o nouă relație bipolară de îndepărtare și apropiere de mimesis. După Donald Kuspit, opera mai legată de figurativ a lui Ciria poate fi privită în același timp și în mod neechivoc ca fiind opera sa cea mai abstractă. Tablourile selectate din seriile La Guardia Place, Máscaras Schandenmaske (Măști Schandenmaske ), Cabezas de Rorschach III (Capete Rorschach III), ca și lucrările din seria Memoria Abstracta (Memorie abstractă), care pot lua un format de instalație, presupun o trecere în revistă, o privire globală realizată prin intermediul unor „ferestre“ diferite, viziunea faptului că întregul se poate regăsi în parte, integrarea fragmentarului în căutarea unității, încercarea recompunerii unei realități reflectate într-o oglindă făcută bucăți.

Expozitie organizata de MNAC si Instituto Cervantes Bucuresti
Vernisajul va avea loc in prezenta artistului si ambasadorului Spaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu