miercuri, 29 mai 2013


Radio Romania Cultural


Planeta Radio - Pagini de Istorie


O investigare a Evului Mediu romanesc


31 mai 2013







   Începând cu această lună, Radio Romania Cultural vă propune, în parteneriat cu canalul Viasat History, o serie de ediţii speciale ale emisiunii Planeta radio - Pagini de Istorie realizată de Dan Manolache. 
  În ultima vineri din lună, timp de 45 de minute,  începând cu ora 17.05, vă invităm, folosind mijoace radiofonice de sugestie şi convingere, la o călătorie în trecut. Temele vor fi cele filmelor sau serialelor ce vor fi difuzate în premieră de Viasat History în luna respectivă sau pandantul lor românesc. 
  Pornind uneori doar de la o inscripţie în piatră sau de la un vechi pergament, de la un tablou sau de la o fotografie, de la scurte însemnări de jurnal sau de la câteva imagini filmate, se reuşeşte să se dea substanţă unor epoci, să se contureze personalităţi, să se explice fapte şi de multe ori să dezlege enigme, dându-ne senzaţia că suntem şi noi, după caz, actori sau cercetători ai trecutului.
  Totul dupa o reţetă originală ce presupune un savant amestec de poveste veche şi ştiinţă contemporană.
  Mai cu seamă în ce priveşte istoria  Evului Mediu reţeta ne apare a fi de mare succes. Documentarele despre Evul întunecat reuşesc să descopere şi să deschidă  fante prin care răzbate ....lumina.
  Prima emisiune la Radio România Cultural se va difuza vineri, 31 mai, şi va pleca de la viitorul serial Viasat History, în şase episoade, intitulat: Amintiri din Evul Mediu (în fiecare marţi, 28 mai – 2 iulie, ora 21:05). Vom investiga şi noi Evul Mediu, cel românesc de această dată, propunându-vă trei scurte secvenţe :
          - Despre câmpul de luptă de la Războieni şi taina oştenilor decapitaţi ai lui Ştefan Vodă ingopaţi în cripta bisericii.
          - Un răspuns al istoriografiei la întrebarea Unde eşti tu Ţepes Doamne, însoţit de invitaţia de a vizita mănăstirea Comana.
          - Legendele noi şi adevărurile vechi ale Branului. O bătălie din secolul al XIV- lea uitată dar importantă în istoria cetăţii.  
           Invitatul acestei prime emisiuni este dl. prof. univ. dr. Constantin Rezachevici, reputat specialist în istoria Evului Mediu. Moderator: Dan Manolache.
***Maria Rrc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu