joi, 8 decembrie 2016

Drumeț în calea artei




Arta plastică contemporană românească


Dan Ștefănică - colecționar


ARCUB, București


8 decembrie 2016 - 5 februarie 2016





   Una dintre cele mai importante colecții private de artă contemporană românească va putea fi vizitată la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, din decembrie.
   Primăria Municipiului București, prin ARCUB, organizează, în perioada 8 decembrie 2016 – 5 februarie 2017, expoziția de pictură Drumeț în calea artei: Daniel Ștefănică, colecționar, sub îndrumarea curatorială a istoricului de artă Erwin Kessler.
   Expoziția surprinde – din mers – profilul unuia dintre cei mai activi colecționari de artă contemporană din România. Daniel Ștefănică este un avocat și colecționar bucureștean, animator al spațiului alternativ de expunere Laborna. Din perioada studiilor universitare a devenit un colecționar consecvent de artă românescă actuală, cu o predilecție pentru aceea produsă de artiștii din preajma sa. Colecția sa cuprinde mai ales lucrări ale artiștilor activi în București, devenind astfel o mărturie a evoluției și schimbărilor care au avut loc în societate, reflectate prin artă.
   Un reper central al colecției sale îl reprezintă membrii grupului Rostopasca (de la sfîrșitul anilor `90 și debutul anilor 2000), care au bulversat și redefinit canonul artei autohtone. Nicolae Comănescu, Dumitru Gorzo, Florin Tudor, Alina Buga, Angela Bontaș, Alina Pențac, Mona Vătămanu sînt prezenți în colecția Daniel Ștefănică cu zeci de lucrări din perioade diferite. Alături de aceștia, nume marcante ale artei de după 1989 sînt prezente cu opere de referință, de la Gili Mocanu, Anca Mureșan, Tara von Neudorf, Ciprian Paleologu, Ecaterina Vrana, Florin Ciulache, Suzana Dan, Roman Tolici și Bogdan Vlăduță, la George Anghelescu, Traian Boldea, Ștefan Ungureanu, Simona Vilău, Codruța Cernea sau Iulia Nistor, Mihail Coșulețu și Ioana Ursa.
   Daniel Ștefănică este colecționarul-oglindă al dinamicii scenei artistice bucureștene din ultimii 20 de ani. Compulsiv, curios și avid, ca orice colecționar, a riscat mereu, a adus în colecția sa nume noi, proaspete, artiști foarte tineri, încă din perioada în care aceștia își căutau drumul, calea, personalitatea.
    Intuitiv, Daniel Ștefănică a știut adesea să distingă autenticitatea și substanța, acolo unde acestea erau încă invizibile pentru ochii celorlalți amatori de artă. Înzestrat cu spirit iscoditor și cu un intens atașament față de artiști, Daniel Ștefănică este un explorator pe o cale nebătută, care duce spre polul mereu schimbător – și iluzoriu, pentru mulți – al valorii artistice care poate să transceandă timpul și locul, tocmai pentru că întruchipează cu acuitate un anumit timp și un anumit loc. – Erwin Kessler, curatorul expoziției.
   Vernisajul expoziției va avea loc în data de 8 decembrie, începând cu ora 18:00, la ARCUB – Str. Lipscani 84-90. La vernisaj vor participa colecționarul Daniel Ștefănică și o mare parte dintre artiștii prezenți în colecția sa. Expoziția poate fi vizitată de luni până duminică, în intervalul orar 14:00 – 22:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu