marți, 22 august 2017

Arc peste timp




Biblioteca Județeană Panait Istrati 


Brăila 


24 august - 1 septembrie 2017






    Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila marchează 136 de ani de la înființare printr-o expoziție foto-documentară aflată la parterul Secției de Împrumut carte pentru Adulți ce se intitulează Arc peste timp.
   Ideea înființării bibliotecii brăilene și a muzeului a apărut încă din 1880, când pe 3 noiembrie a avut loc alegerea, de către profesorii Gimnaziului Real, a unui comitet de inițiativă format din Constantin C. Hepites (farmacist), Ieronim Gold (avocat), Christodul Suliotti (doctor în litere și filozofie), Ștefan C. Hepites (profesor), Zamfir C. Zamfirescu (profesor).
    Pe 3 ianuarie 1881 se votează Regulamentul pentru biblioteca și museul din Brăila și se alege comitetul administrativ alcătuit din: Radu S. Campiniu, primarul orașului, președinte de drept, Șt. C. Hepites și Ieronim Gold, din partea comitetului de inițiativă, Atanasie Popescu și Ion Guliotti, din partea gimnaziului și preotul econom Cosma Moșescu, din partea învățământului primar.
   Pe 23 august 1881, se promulgă, de către Regele Carol I, Decretul nr. 2134, prin care se autorizează deschiderea și funcționarea în urbea Brăila, a bibliotecii și a museului științific, care funcționează pentru început în localul Liceului Real din strada Rubinelor.
   În 1981, pe 14 octombrie, Biblioteca primește numele marelui scriitor brăilean “Panait Istrati” – Aviz nr. 5443/1981 al Comisiei Centrale de Denumiri. În perioada 9 – 12 decembrie 1981 are loc sărbătorirea Centenarului Bibliotecii publice, ocazie cu care s-a realizat monografia Biblioteca Județeană Panait Istrati, autori – Toader Buculei și Octavian Procopie.
   În 2003, clădirile Bibliotecii din Piața Poligon, nr. 4 și str. Belvedere nr. 3, aflate în patrimoniul cultural național, intră în consolidare și restaurare, în cadrul unui proiect Phare Ricop, cofinanțat de Consiliul Județean Brăila. În 2011 a fost semnat contractul de finanțare și au început lucrările la proiectul de reintegrare a secțiilor bibliotecii în zona Clădirilor din Piața Poligon, iar în 2013, toate secțiile Bibliotecii s-au reunit în zona Centrului vechi, unde funcționează și în prezent.
    Date suplimentare despre istoria și transformările prin care a trecut Biblioteca publică puteți afla consultând documentele aflate în vitrinele expoziționale care conțin: Caietele Balcanica, volumele aniversare – 125, 130 și 135 de ani de bibliotecă publică la Brăila, ex-libris-uri, cărți poștale, documente editate de instituție.
   Expoziția este realizată de Doina Lalu, bibliotecar 
și poate fi vizitată în perioada 24 august – 1 septembrie 2017.
Istoria bibliotecii în imagini poate fi văzută aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu