luni, 16 aprilie 2018

Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei




Muzeul Municipiului București 


17 aprilie - 20 mai 2018




   În 2018, Polonia sărbătorește centenarul recuceririi independenței. Cu această ocazie, Institutul Polonez din București împreună cu Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București vă invită, în perioada 17 aprilie-20 mai, la expoziția Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei.
   În istoria Poloniei secolului al XX-lea nu există o personalitate mai importantă decât mareșalul Józef Piłsudski (1867-1935). Renumitul comandant a devenit simbolul redobândirii independenței Poloniei în anul 1918, atunci când, după 123 de ani de anexări, de împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor, țara a revenit pe harta Europei.
   De asemenea, Piłsudski a avut un rol decisiv asupra configurației Poloniei după Primul Război Mondial.
   Bucurându-se de o deosebită apreciere pe plan internațional, conducătorul s-a aflat în fruntea statului polonez renăscut, a înființat armata și a creat bazele democratice ale acestuia (de ex., în noiembrie 1918 a recunoscut femeilor dreptul la vot). Ulterior a guvernat cu o mână de fier, trezind nu o dată controverse, dar și admirație – chiar și printre adversarii săi.
   Józef Piłsudski a fost prieten al familiei regale a României, s-a aflat în România în lungi vacanțe, iar de patru ori în cadrul unor vizite oficiale (1922, 1928, 1931, 1932). De asemenea, a avut merite deosebite pentru întregul continent – în anul 1920, câștigând Bătălia pentru Varșovia, cunoscută în Polonia ca Miracolul de pe Vistula, și-a apărat propria țară dar a apărat și Europa în fața bolșevicilor - timp de câteva decenii.
   Expoziția Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei, dedicată mareșalului, va fi putea fi vizitată de publicul din București între 17 aprilie și 20 mai 2018.
  Vernisajul la București va avea loc miercuri, 18 aprilie, ora 13:45. La eveniment este planificată participarea, printre alții, a Mareșalului Senatului Poloniei, domnul Stanisław Karczewski.
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu